...
Servicehunde

Servicehunde på Sjælland

Uddannelse af Social og psykiatrisk Servicehunde på Sjælland

OSS (Organisationen for Service og Socialhunde i Danmark), udvider med en afdeling på Sjælland. 

For yderligere info omkring vores uddannelse af Service og Social/psykiatrisk Servicehunde, bedes du venligst kontakte:

 

OSS  Organisationen For Service & Socialhunde i Danmark
Vibeke S. Reese
Tlf. 40102526.
Mail: vibeke@reese-nda.dk

Hvad vil det sige at få en servicehund og hvem kan få sådan en hund?

Kriterierne for at Service og Socialhunde Foreningen i Danmark, vil indgå et samarbejde med en enten fysisk eller psykisk handicappet person om at træne en Service eller Socialhund til vedkommende, er at den handicappede har et behov af den ene eller anden slags. Vi vurderer ikke om en person er ”handicappet.

Vi mener at det er en personlig sag og vurdering hvorvidt en uddannet hund kan hjælpe vedkommende og give èn bedre livs kvalitet. Foreningen kræver at brugeren eller de ansvarlige der er omkring brugeren, besidder en stor ansvarsfølelse overfor levende individer men også at vedkommende er modtagelig for både teoretisk undervisning i omgang med en hjælpehund samt praktisk træning.

Kravet er ligeledes at brugeren skriver under på en kontrakt der forpligter vedkommende til selv at være ansvarlig for de økonomiske udgifter i forhold til hundens uddannelse, foder, forsikringer og dyrlæge besøg. Samt evt. selv ansøge om økonomisk støtte hos kommunen.

Organisationen ønsker skriftlig sikkerhed for betaling af hundens uddannelse samt evt. træningsophold hos ansvarlig træner. Brugeren/de ansvarlige for brugeren/hunden, skal selv deltage aktivt i træningen af hunden. Den tid brugeren skal deltage i træningen vil naturligvis blive planlagt i forhold til geografiske afstande, samt den tid der er realistisk brugeren fysisk og mentalt kan afsætte til det.

Al undervisning og uddannelse vil blive tilrettelagt ifht den enkeltes brugers helbred. 
En så omfattende uddannelse af en hund kræver en veluddannet og seriøs instruktør, som er uddannet både teoretisk og praktisk trænet i alt om hundens adfærd, indlæring og træning samt, omgang med psykisk syge eller fysisk hæmmede mennesker. Desuden er træneren decideret uddannet til at omgås og indlære i samarbejde med en handicappet person.

En Service-Signal eller Socialhund er, lovmæssigt, under samme paragraffer, som en Førerhund trænet under Dansk Blindesamfund.
Det vil sige, at en Service-Signal eller Socialhund kan tages med i flyvemaskiner og opholde sig sammen med brugeren i kabinen, de kommer gratis med i busser, kan komme med i biografer, kan komme med i nogle restauranter. Alt i alt har hunde med dette specielle “erhverv” adgang til offentlige steder, hvor hunde ellers er forment adgang.

Organisationen for servicehunde i Danmark var den første Forening i Danmark, der har trænet en Servicehund til en handicappet person, som en kommune har købt og bevilget til en bruger. Det var aldrig sket i Danmark før, men denne kommune vurderede, at en hund  af denne slags ville kunne øge brugerens livskvalitet væsentligt og gøre denne mere selvhjulpet.

En Servicehund er en hund der hjælper en fysisk hæmmet person med at få dagligdagen til at glide lettere.
En Signalhund er en hund der bliver trænet til at reagere på forskellige lyde og give signal til brugerne som enten er helt døv eller meget hørehæmmet.
En Psykiatrisk Servicehund, også kaldet en terapihunde, er en hund der hjælper en psykisk sårbar person med at komme ud af hjemmet for eks. at handle ind, deltage i lette sociale arrangementer mv.

Vores udkørende Units med psykiatriske servicehunde kommer også gerne på besøg på skoler, hos demente på plejehjem, tager usikre børn/voksne til tandlægen og lægen, hvor de giver ro. Det er videnskabeligt bevist, at hunde har en helt unik evne til at få mennesker til at “leve” og ikke “kun” eksistere.

En psykiatrisk Servicehund vil også kunne bo i hjemmet og være med til at åbne dørern for den verden der findes udenfor hjemmets 4 vægge som ofte “kun” er den verden som mange handicappede lever i.

Ofte har en hjælpehund mere end èn funktion for en bruger. De fleste hunde er både Service og Psykiatrishund. En hund vil kunne hjælpe alle mennesker med at forholde sig til at der sker noget følelsesmæssigt i dem, uanset lidelse.

Erfaring viser, at når hunde giver deres betingelsesløse kærlighed til et menneske, åbner det for både lyst og evne til at tage kontakt til omverdenen. Naturligvis vil både lyst og evne til at tage kontakt til omverdenen være begrænset til det den enkelte brugers lidelse tilllader vedkommende fysisk og psykisk at kunne gøre.

For yderligere info bedes du venligst kontakte:

 

OSS Organisationen For Service & Socialhunde i Danmark

Vibeke S. Reese
Tlf. 40102526.
Mail: vibeke@reese-nda.dk

Servicehunde på arbejde i centre
Servicehunde på hospitalet sammen med lille drenge
Servicehunde med sin ejer til læge

Den hjælpende hånd

Hunde har tilkaldt hjælp til deres ejere når de er gået i kramper eller er besvimet i et eks. epileptisk anfald. Der er hunde der har varslet et anfald i så god til at ejeren har haft mulighed for at komme i sikkerhed blandt andre mennesker eller komme ned at ligge eller sidde så de undgår at falde. Og komme til skade.

Det har også vist sig at ejerne reagerer på hundens nærhed selvom de er dybt inde i et anfald og er “væk” for omverdnen. Den blotte tilstedeværelse og den nære, varme kontakt en psykiatrisk servicehund giver, har også vist sig at være meget beroligende og gør det nemmere for patienten at komme ud af en, for dem, hæmmende tilstand men også at komme ovenpå igen efter at tilstanden er afhjulpet.

Hvad kan en servicehund trænes til?

 • Åbne og lukke døre
 • Åbne skuffer, køleskabe, opvaskemaskine m.m.
 • Samle tabte ting op på svært tilgængelige steder
 • Støtte ved svimmelhed
 • Tage sko og strømper af
 • Åbne forskellige lukninger i sko (snørrebånd, velcro lukning)
 • Hjælpe med af og påklædning
 • Lyne/lukke lynlås
 • Hjælpe jakke op over skuldre
 • Tømme vaskemaskinen, og lægge det i Tørretumbler
 • Tømme Tørretumbler
 • Rydde op
 • Lyne lynlås i jakker, tasker og penalhus
 • Tage ting op af tasker/poser m.m
 • Tænde og slukke lys
 • Lukke/åbne døre
 • ❤️
Servicehunde på arbejde
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.